Apakah itu Cendawan?
- Organisma dalam kumpulan kulat
- Tidak mempunyai korofil hijau
- Tidak boleh buat makanan sendiri
Kulat terbahagi kepada 2:
1. Kulat rendah (mundur) : Tidak menghasilkan buah besar
Contoh: kulat pada roti
2. Kulat tinggi (maju) : Menghasilkan buah besar yang dipanggil cendawan. Contoh: cendawan tiram
Kulat lebih mirip kepada haiwan dan manusia kerana ia menyerap makanan dengan mengeluarkan enzim.
Sejarah Cendawan
Sejarah dan Perkembangan Industri Cendawan di Malaysia.
Dulu cendawan tumbuh liar di dalam hutan, di tempat- tempat lembab dan di atas bahan- bahan organan yang mereput. Hanya ditemui di musim hujan dan lembab.
Kini cendawan:
ü Boleh ditanam seperti sayur- sayuran yang lain
ü Dibiakkan menggunakan teknik tisu didik
ü Boleh diperolehi bila-bila masa
ü Boleh dikawal pengeluaran hasilnya
ü Berbagai jenis boleh ditanam
Tahun 60-an – menanam cendawan pada batang kayu, contoh: shiitake dan telinga kera.
Cendawan boleh ditanam pada sisa pertanian yg mengandungi :
- Selulose
- Hemiselulose
- Lignin
Antara bahan yang mangandungi kandungan di atas :
- Habuk kayu getah
- Sisa kapas
- Kayu berangan
- Kayu oak
- Akasia
- Jerami padi
- Sekam padi
- Tandan kosong kelapa sawit
- Batang kelapa sawit
Sekarang ini cendawan telah menjadi makanan yang digemari dan diklasifikasikan sebagai satu tanaman industri yang akan dibangunkan supaya lebih banyak peluang dan insentif boleh diberi kepada usahawan tani / syarikat yang terlibat seterusnya menjana pendapatan Negara.
Cendawan bukan saja sebagai hasil pertanian yang dimakan segar, tetapi akan dimajukan sebagai bahan yang banyak digunakan dalam menghasilkan produk industri asas tani seperti minuman, produk kesihatan, produk penjagaan diri dan makanan ringan.
2. Penyediaan Substrat Cendawan (penanaman)
Bahan-bahan yang diperlukan:
1. Habuk kayu getah
2. Kapur pertanian
3. Dedak padi halus
4. Air
5. Plastik propylene (PP) (9 cm x 25 cm)
6 Neck/tengkuk
7. Cap/penutup
8. Kapas/span
4. Pengukusan
Dalam tong drum dikukus selama 6-8 jam.
Dalam steamer dikukus selama 8-12 jam.
5. Penyuntikan Benih
Peralatan yang diperlukan untuk penyuntikan benih :
- benih
- pengorek benih
- pelita spirit/burner
- Pen marker
6. Pengeraman
Peram beg media cendawan selama lebih kurang 60 hari dalam keadaan gelap, pada suhu 28-30C sehingga maisilium putih tumbuh penuh ke seluruh beg cendawan. Semasa pemeraman tidak perlu penyiraman air.
7. Penghasilan dan Penuaian Hasil
8. Pengendalian Lepas Tuai.
a) Pembungkusan
- Bungkus menggunakan plastik/ bekas styrofom/kotak kertas
- Susun cendawan secara terlangkup
b) Penyimpanan Sejuk
- Segera disejukkan slps dipetik
- Pembungkusan secara vakum memberi jangka hayat 7-10 hari
Ciri-ciri Asas Rumah cendawan:
- pengudaraan yang baik
- dinding netting di bahagian bawah dan plastik di bahagian atas
- terlindung dari cahaya matahari dan hujan
- rumah cendawan mesti beratap (sebaiknya aluminium)
- suhu sesuai : 28°C - 32°C pada kelembapan bandingan (RH) : 80-90%
- kalis serangga dan penyakit
- dinding netting, lantai bersimin dan celupan kasut di muka pintu
Faedah Pusat Pembangunan Cendawan
- Meningkatkan bilangan usahawan cendawan.
- Menambahkan pendapatan usahawan cendawan
- Meningkatkan pengeluaran hasil utk pasaran tempatan dan eksport cendawan serta mengurangkan kadar import cendawan.
- Memberi peluang pekerjaan.
- Mengalakan pembangunan industri hiliran
Insentif Industri Cendawan
a) Jenis insentif fiscal
- Pengecualian cukai pendapatan.
- Potongan Elaun Pelaburan.
- Potongan ke atas Perbelanjaan Modal
b) Insentif bukan fiscal
- Pinjaman
- Geran
- Bantuan teknikal
- Pegawai dagang
- Buruh asing
- Khidmat perundingan
- Latihan/ kursus
No comments:
Post a Comment